Rotundan alla Roomassa

Aamun viimehetken herätyksen jälkeistä olotilaa voidaan kuvata sanalla vetämätön: väsytys, harmitus ja kiire painavat tervassa tarpovaa opiskelijaa. Keskeneräiseksi jääneen aamiaisen ja suihkuttomuuden jälkeen liityimme joukkoon tummaan. Joukon oppaana hääri Laanilan lukion legenda, nykyään Italian kansalaisuuden omaava ex-opettajamme, rakastettu ja rakastettava, hurmaava ja energisen tarmokas, myöskin tehokkaan askelrytmin omaava Tuula Lausmaa-Samuell.

Tepastelimme Tuulan takana kohti ensimmäistä targettia, Basilica di san Giovanni in Lateranoa. Jennin ja Vakkureiden ehkä hieman lyhyeksi jääneen ja ”wikipediapainotteisen” esitelmän jälkeen kävimme katsomassa miltä kirkossa näytti. Ja olihan se päräyttävä. Seuraavaksi suuntasimme kothi legendaarista ja massiivisen kuuluisaa, Rooman omaa poikaa, Colosseumia. Kyseenalaisen pitkän haahuilun päätteeksi Colosseumin ulkopuolella  onnistuimme lopulta hivuttamaan itsemme ohi ainakin kolmen tunnin jonojen. Näyttäessämme pitkää nenää jonossa odottaville, olimme sisällä tällä historiallisella tuskan ja huvin näyttämöllä. Tällä areenalla muunmuassa gladiaattorit ja viidakon kuningaseläimet ottivat mittaa toisistaan keisarin ja hurmioituneen monikymmentuhatpäisen yleisön edessä. Katselimme ja kuvittelimme näiden elämästään taistelleiden paljaspyllyisten sankareiden urotekoja ja kohtaloa näinä Rooman loiston aikoina. Jonnan ja Even suoraan opaskirjasta kerrottu lyhykäinen raapaisu Colosseumista ei vastannut sisällä nähtyä, elämää mullistavaa koko ruumiin ja sielun vallannutta kokemusta.

Tässä välissä siirryimme atrialle paikalliseen italialaiseen ravintolaan (tosin opettajat siirtyivät jostain vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä toiseen ravintolaan?). Kohteesta 2/8 check ja kello näytti 15:00. Matka jatkui pörräilemällä Forum Romanumin läpi. Valitettavasti toverimme Antti bustattiin neitsytkorokkeella seisoessaan, ehkä Antti ei mennytkään neitsyestä? (whaaat?). Piaza Venezialle jatkui joukkomme via Dolorosa. Auringon paahtaessa ja virallisen kouluaikamme päättyessä jatkoimme lannistumatta, pää pystyssä ja selkä suorana kohti seuraavaa kohdetta, Michelangelon suunnittelemaa aukiota, plazaa, jolla kieltämättä oli kokoa ja näköä! ”Isänmaan alttarin” ja juutalaisghettojen ja ties minkä läpi lompsien, pelastimme Väinön päivän saapumalla Brunon patsaalle (emme tarkoita Sascha Baron Cohenin elokuvahahmoa vaan keskiaikaista aikaansa edellä olevaa edistyksellistä luonnontieteilijää marttyyri Brunoa).

Olemme lähes kaksi tuntia yliajalla kouluajasta sähisseet eteenpäin, mutta se ei joukkoa päättäväistä lannistanut, koska edessä siintää päivän kohokohta. Tonin ja Juuson hallitsema Pantheon. Saapuessamme tämän jumalaisen ”enkeleiden rakentaman” majesteettisen temppelin eteen, polvistuimme kaikki syvään arvostukseen uppoutuneena tätä jumalaista kaikkien rotundojen äitiä kohtaan. Siirryimme sisään. Tunsimme jo jotain maallista suurempaa astuessamme kohti tätä rotundojen hedelmällistä kohtua. Vähintään 10 minuuttia kestäneiden aplodejen saattelemana oli päivän kohokohdan aika: Juuson ja Tonin mestarillinen kaikenkattava tarkka ja tiukka analyysi, joka kattoi asiat marmorikivistä, pylväiden kautta rotundojen rotundaan. Kaikkien päivän aikana nähtyjen koko-, puoli- ja kolmasosarotundojen jälkeen pääsimme kokemaan valaistuksen tämän kaikkien rotundojen isän silmän alla.

Päivä oli antoisa ja lupaa loistokkaita päiviä tulevia reissupekoille. Tästä ilta jatkuu!

ps: Rotundan merkitys: Rotunda on rakennustaiteessa käytetty pyöreä, kupolilla varustettu rakennustyyppi, yleensä kirkko tai joissakin tapauksissa yksityispalatsin eteishalli tai museon tai kirjaston lukusali (British Museum). Esikuvana toimii Roomassa sijaitseva antiikkinen temppeli, myöhemmin kirkoksi muunnettu Pantheon.

Terveisin: Toni, Iiro ja Juuso ❤

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Ei kategoriaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s